Život je jednoduchý, to jen lidé si ho dělají složitým...

Tom Hanks

9. října 2009 v 17:58 | Elá |  Zajímavosti
Thomas Jeffery Hanks se 9. července 1956 narodil Amosi Meggordovi kuchaři a Janet Merilyn Fragerové, která pracovala v nemocnici. Má tři sourozence sestru Sandru, bratry Lawrence a Jimiho.
Když se rodiče v jeho pěti letech rozvedli, zůstal společně se sourozenci u otce. Ten musel hodně často cestova za prací, a tak dlouho nezůstávali na jednou místě. Tom bydlel v deseti domech, navštěvoval šest různých škol a měl tři nevlastní matky. Byl stydlivý a plachý, zato hýřil bujnou představivostí.
Nakonec se usadili v Oaklandu v Kalifornii, kde Tom nastoupil na tamní střední školu. Hodně se věnoval sportu a chtěl se stát kosmonautem, nakonec ale skončil na prknech školního divadla.

Vroce 1977 se zúčastnil letní sezony festivalu Shakespearovských her v Lakewoodu. Další kroky vedly na Kalifornskou státní univerzitu v Sacramentu, kde potkal první manželku Samanthu Lewes, s níž má syna Colina a dceru Elizabeth. V roce 1987 se rozvedli, Samantha později prohrála boj s rakovinou.

Spolužáky a profesory fascinoval schopností jednoduchými gesty napodobovat lidi kolem sebe. Tři roky se objevoval v místních divadlech, pak se rozhodl vydat do New Yorku, aby udělal díru do světa.


Na televizních obrazovkách se prosadil hostujícími rolemi v show Rodinná pouta a sitcomu Kamarádi s poprsím, kde nosil ženské oblečení, aby mohl žít na dívčí koleji. První filmovou roličku dostal v béčkové vyvražďovačce On ví, že jsi sama. Za pouhých 785 dolarů účinkoval v hororovém thrilleru Blood Wedding. První velká role se mu naskytla v komedii Rona Howarda Žbluňk a dostalo se mu pozitivních ohlasů. S Ronem Howardem spolupracovl i na dalších projektech, naposledy na Andělech a Démonech.

Zezačátku měl Tom smůlu na filmy, všechny v kinech propadaly. Smůlu prolomil až komedií Velký.
A také se znovu oženil s Ritou Wilson, se kterou mí 2 děti.


Vrátily se horší časy, jež doslova vyvrcholily snímkem Ohňostroj marnosti považovaným za jeden z největších propadáků všech dob. Až s romantickým Samotářem v Seattlu slavil fenomenální návrat. Po roli věčně opilého baseballového trenéra ve Velkém vítězství přicházel jeden hit za druhým. Za úžasné ztvárnění smrtelně nemocného právníka ve Philadelphii získal Zlatý glóbus a zaslouženého Oscara. Totéž následovalo za strhující výkon v roli Forresta Gumpa. Hanks se tak stal po Spenceru Tracym druhým mužem v historii, jemuž se podařilo získat Oscara dva roky za sebou.


Střídavě si vybíral vážné a komediální role. Jako například vesmírné drama Apollo 13, byl to právě "on", kdo v dubnu roku 1970 prohlásil slavnou větu: "Houstone, máme problém." Dále přišla romantická ,,pohádka" Láska přes internet a v obou Příbězích hraček propůjčil hlas kovboji Woodymu. Když Steven Spielberg připravoval oscarový válečný film Zachraňte vojína Ryana, měl v obsazení postavy kapitána Millera od začátku jasno... V adaptaci Kingova románu Zelená míle ztvárnil sympatického vězeňského dozorce a jako majitel poštovní společnosti se ve filmu Trosečník ocitl po pádu letadla na opuštěném ostrově.

Poté následoval film natočen podle skutečné události Chyť mě, když to dokážeš, nebo Terminál Stevena Spielberga. Animovaný Polární expres, a především Šifra mistra Leonarda a Andělé a démoni. Produkoval rovněž veleúspěšný muzikál Mamma Mia!


Filmografie


2010 - Boone's Lick
- Toy Story 3 (dabing)
2009 - Andělé a Démoni
2008 - The Great Buck Howard
2007 - Soukromá válka pana Wilsona
2007 - Simpsonovi ve filmu (dabing)
2006 - Šifra mistra Leonarda
2006 - Auta (dabing)
2004 - Lupiči paní domácí
2004 - Polární expres
2004 - Terminal
2002 - Chyť mě když to dokážeš
2002 - Cesta do zatracení
2001 - Bratrstvo neohrožených
2000 - Trosečník
1999 - Toy story (dabing)
1999 - Zelená míle
1998 - Láska přes internet
1998 - Zachraňte vojína Ryana
1998 - Ze země na měsíc
1996 - To je náš hit!
1995 - Apollo 13
1995 - Toy story (dabing)
1994 - Rorrest Gump
1993 - Padlí andělé
1993 - Philadelpdia
1993 - Samotář v Seattlu
1992 - Velké vítězství
1992 - Radio Flyer (dabing)
1990 - Ohňostroj marnoszi
1990 - Joe proti sopce
1989 - Lidé z předměstí
1989 - Turner a Hooch
1988 - Pointa
1988 - Velký
1987 - Zátah
1986 - Dům za všechny peníze
1986 - Pokaždé se loučíme
1986 - Vůbec nic společného
1985 - Blázni a dobrovolníci
1985 - Muž s červenou botou
1984 - Pánská jízda
1984 - Žbluňk
1982 - Příšery
1980 - Bosom Buddies
1980 - On ví, že jsi sama
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama